Seminarium Zakładu Biofizyki
IGF, sala 109, ul. Pasteura 7
Alicja Filipek (IFD UW)
Wpływ cholesterolu na zdolność partycjonowania melityny i peptydów fuzyjnych wirusa grypy w błonach lipidowych
Influence of cholesterol on partitioning ability of melittin and influenza virus fusion peptides in lipid membranes
Zarówno peptyd fuzyjny wirusa grypy (HAfp- N-końcowa część podjednostki HA2 hemaglutyniny wirusa grypy) jak i melityna (główny składnik jadu pszczół) wykazują dużą zdolność do inkorporacji w błony. Wyznaczona została stała partycjonowania obu peptydów, oraz jej zależność od stężenia cholesterolu w błonie dla różnych pH. Pomiary wykonane były dla wariantów fragmentu Hafp złożonych z 20 oraz 23 aminokwasów. Wyniki wskazują na spadek zdolności do inkorporacji peptydów wraz ze wzrostem stężenia cholesterolu w błonie oraz, w przypadku HAfp, na zależność stałej partycjonowania od struktury peptydu.
Influenza fusion peptide (HAfp- N-terminal part of the influenza hemagglutinin HA2 subunit), as well as melittin (principal active component of bee venom) show high ability to incorporate into the cell membrane. Partition coefficients for both peptides and its dependence on cholesterol concentration for different pH were determined. Measurments were made for HAfp fragment consisting of 20 and 23 amino acids. The results indicate, that peptides ability to incorporate into the cell membrane decreases with increasing cholesterol concentration and, in the case of HAfp, partition coefficient depends on the peptide structure.