alt FUW
logo UW
other language
webmail
search
menu

Seminarium Zakładu Biofizyki

sala nr 3091 ICM, waście od strony Zakładu Biofizyki, al. Żwirki i Wigury 93
2015-11-06 (14:00) Calendar icon
dr Renata Gronczewska (Pall Poland)

Analiza oddziaływań międzycząsteczkowych przy wykorzystaniu interferometrii dwuwarstwowej
Label-free, real-time analysis of biomolecular interaction with BLI (Bio Layer Interferometry)

Firma Pall ForteBio wykorzystała interferometrię dwuwarstwową (BLI) do pomiaru oddziaływań molekularnych w czasie rzeczywistym w celu wykrywania, ilościowego oznaczania oraz analizy kinetycznej makrocząsteczek. Technologia BLI umożliwia pomiar drobnych zmian w liczbie cząsteczek biologicznych związanych do biosensorów "Dip i Read" w czasie rzeczywistym. Nie wymaga stosowania specyficznych odczynników i jakichkolwiek znaczników (label-free). Duża czułość układu sprawia, że ??możliwe jest zidentyfikowanie związków docelowych w szerokim zakresie stężeń, nawet próbkach nieoczyszczonych, takich jak surowica, supernatanty hodowli komórkowej, lizaty komórkowe, które zawierają cząsteczki biologicznie aktywne. Dostępne są różne rodzaje biosensorów, które charakteryzują się wysoką specyficznością dla cząsteczek docelowych. Ponadto istnieje szereg biosensorów, które mogą być modyfikowane przez użytkowników i dopasowane do ich indywidualnych potrzeb.
Pall ForteBio offers a variety of multi-functional instrument platforms based on Bio-Layer Interferometry (BLI), a label-free technology that measures molecular interactions in real time for the purpose of detection, quantitation and kinetic analysis. BLI allows real time detection of tiny changes in the number of biomolecules bound to a "Dip and Read" biosensor. It also reduces the need for assay specific reagents. High system sensitivity makes it possible to identify target compounds over a broad range of concentrations, even from non-processed raw materials which often contain a complex spectrum of biologically active molecules. BLI biosensors are therefore available in different flavors which have very high specificity for target molecules. Furthermore, there is a range of sensors that can be modified by users to correspond with their individual needs.

Wróć

Wersja desktopowa Stopka redakcyjna