alt FUW
logo UW
other language
webmail
search
menu

Seminarium biofizyki oraz projektowania molekularnego i bioinformatyki

sala B2.38, ul. Pasteura 5
2023-06-02 (14:15) Calendar icon
Agnieszka Jabłońska (Zakład Biofizyki, Wydział Fizyki, Uniwersytet Warszawski)

Wystąpienie studenckie: Badanie stabilności i agregacji termicznej chymotrypsyny i chymotrypsynogenu metodą różnicowej kalorymetrii skaningowej
Student presentation: Investigation of the stability and thermal aggregation of chymotrypsin and chymotrypsinogen by differential scanning calorimetry

Chymotrypsyna jest enzymem proteolitycznym, zaliczanym do rodziny proteaz serynowych.Jest jego aktywną formą, podczas gdy chymotrypsynogen jest nieaktywnym prekursorem, ulegającymkonwersji do aktywnej chymotrypsyny poprzez proteolityczną aktywację, która polega na wycięciudwóch dipeptydów poprzez przecięcie wiązań Leu(13) i Arg(15) oraz Tyr(146) i Arg(148) przeztrypsynę, a następnie utworzenie 2 mostków dwusiarczkowych stabilizujących trzy części aktywnejcząsteczki.Chymotrypsyna wykazuje zdolność do rozkładu peptydów poprzez hydrolizę wiązańpeptydowych w pobliżu aminokwasów aromatycznych, takich jak fenyloalanina, tyrozynaczy tryptofan. Działa w odcinku dwunastnicy, gdzie przyczynia się do degradacji białek do mniejszychpeptydów, które mogą być dalej rozkładane przez inne enzymy trawienne.Metodą różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC, ang. Differential Scanning Calorimetry)zbadano stabilność temperaturową i skłonność do agregacji termicznej chymotrypsynogenui stabilizowanej poprzez mostki dwusiarczkowe chymotrypsyny. Badania wykonano w pH bliskimneutralnemu (7.4) i pH 3.4 w którym chymotrypsyna występuje w postaci dimerycznej. Sprawdzono,czy destabilizacja białek poprzez dodanie denaturanta – 0.5M chlorowodorku guanidyny (GdnHCl)wpływa na temperaturę ich topnienia i przyspiesza agregację. Planowane jest wykonanie pomiaróww obecności cząsteczek hamujących agregację: peptydu LPFFD i kurkuminy.

Wróć

Wersja desktopowa Stopka redakcyjna